Jan Sakko

Misschien toen je drie meter bovengronds in plasma dreef…’.

Vaak toont kunst de werkelijkheid in verhevigde vorm. Ik onderzoek hoe mensen zich tot elkaar verhouden, vooral als ze onder druk staan: alleen, privé, op het werk, binnen een groter systeem. Welke rol spelen emoties daarbij of dwang, seks en (culturele) identiteit? Het gewone en absurde bestaan naast elkaar. Een beeld, een associatie en materiaal zetten mij aan het werk. Gaandeweg ontstaat een visuele ‘confrontatie’. Ik werk met inkt, pastelkrijt, acrylics, olie. Eerder maakte ik installaties van textiel. Sinds kort ontdek ik sculptuur en videoperformance.

Ik ben geboren in Rotterdam (1969) en werk in Utrecht. In 1993 studeerde ik af in sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Bij ateliers in Harare, Zimbabwe, waar ik destijds woonde, volgde ik schilderlessen. Daarna in Utrecht, De Bilt-Zeist en Amsterdam. Vanaf september 2020 studeer ik Beeldende Kunst aan de Nieuwe Akademie Utrecht.

Naast beeldend werk schrijf ik poëzie en korte verhalen. In 2017 ronde ik de Schrijversvakschool af met een roman. Ik publiceerde o.a. in Tirade, De Brakke Hond, Krakatau en andere, losse tijdschriften. De dichtbundels Limousine (2003) en Oerbos (2007) zijn te bestellen op aanvraag. In 2021 verschijnt een nieuwe bundel.

www.sakko.exto.nl
jansakko@gmail.com

Jan Sakko
90
2.823 views