Nieuws

Nu in het Centraal Museum; schilderijen van Erik Suidman.

Begin 2018 kwam hij om het leven bij een noodlottig ongeluk in India. Erik werkte in de Vlampijpateliers. Na zijn overlijden heeft het Centraal Museum een paar werken van Erik aangekocht voor de vaste collectie en heeft de familie Suidman een schilderij geschonken. De schilderijen Dirk, 2011 en Albert Heijn, 2013 hangen in de collectie-opstelling, in de zaal Stadsbewoners. Op de doeken zijn drie collega’s en goede vriendinnen van hem geportretteerd; Sarah Gunti (Dirk), Wies Hesselink (Albert Heijn) en Vivienne Doeland (Aldi). Het laatste doek wordt nu niet getoond.

Het Centraal Museum besteedt veel aandacht aan Utrechtse kunstenaars, dus het werk van Suidman is voor ons zeker interessant en van belang”, vertelt Bosma, conservator moderne en hedendaagse kunst van het Centraal Museum. “Jaren geleden was zijn werk me al opgevallen tijdens een open kunstroute. Ik wilde dus graag kijken in zijn atelier toen we het verzoek kregen om te adviseren.” De vrouwen met de boodschappentassen en het zelfportret sprongen in het oog. Het is totaal origineel. Die vrouwen zijn fantastisch. Het zijn een beetje morsige dames, erg vrolijk is het niet. Het zelfportret is ook ontzettend sterk.

De schilderijen zijn waarschijnlijk nog t/m de zomer te bezichtigen, voor exacte info adviseren we het Centraal Museum te raadplegen.