Nieuws

NOG ÉÉN KEER KUNST KIJKEN EN KOPEN IN DE UTRECHTSE VLAMPIJPATELIERS

DE VLAMPIJPATELIERS GAAN SLUITEN.

Nog op zoek naar een mooi kunstwerk voor in huis, kantoor of om cadeau te geven?
Nog één keer openen de kunstenaars van de Vlampijpateliers hun deuren voordat het pand (tijdelijk!) gesloten wordt. Op 30 november jl. kregen de huurders van de Vlampijpateliers te horen dat hun huur, vervroegd en per direct, wordt opgezegd door DePlaatsmaker. Voor eind februari 2024 moeten zij het pand verlaten.

De Vlampijpateliers is een belangrijke broedplaats in Utrecht waar zo’n 75 kunstenaars ateliers huren, sommigen al tientallen jaren. Sinds enkele jaren is bekend dat het pand gerenoveerd of onderhouden moet worden. Deze plannen zijn door de gemeente Utrecht (eigenaar van het pand) steeds opnieuw uitgesteld. Als gevolg van dit uitstel is het pand onvoldoende onderhouden. De plotselinge opzegging komt de kunstenaars rauw op het dak vallen. Hen was beloofd dat ze ruim van tevoren te horen zouden krijgen hoe een en ander zou verlopen. De gemeente Utrecht laat weten dat de renovatie in 2025 zal starten. Hoelang het precies gaat duren is nog niet bekend. Volgens plan kunnen de kunstenaars daarna terugkeren. Het pand zal dan permanent betaalbare werkruimte bieden aan professioneel beeldend kunstenaars. De kunstenaars zouden dat graag zwart op wit zien.

‘Er wordt een broedplaats opgeheven. De groep kunstenaars valt uiteen en kunstenaars vertrekken uit Utrecht en de regio. Dit is betreurenswaardig voor het Utrechtse kunstenveld’, aldus Berthe Schoonman, voorzitter Art Utrecht.

Tips voor werkruimten/ateliers en leegstaande panden die verhuurd worden, zijn welkom. Stuur een mail naar: info@vlampijpateliers.nl

Waar?

Vlampijpateliers
Vlampijpstraat 50
3534AR Utrecht

5 min. Lopen vanaf station Zuilen in het Werkspoorkwartier

Wanneer

Zaterdag 20 januari tussen 12.00 en 17.00 uur.

Gratis entree / gratis parkeren na 12.00 uur
Rolstoel beperkt toegankelijk
(Betaald parkeren in het Werkspoorkwartier 6.00 – 11.00)