Nieuws

Kunstenaars Vlampijpateliers starten kort geding tegen gemeente Utrecht

Utrecht – Drie kunstenaars die gevestigd waren in de Vlampijpateliers hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Utrecht. Zij zijn het oneens met het handelen van de gemeente en de pandbeheerder. Dit meldt het gemeentebestuur in een raadsbrief. De kunstenaars willen ondanks alle gebreken in de ateliers blijven.

Ze eisen het gebruik van het pand te kunnen voortzetten of een schadevergoeding voor de manier waarop de gemeente en pandbeheerder DePlaatsmaker hebben gehandeld. De zitting hierover is aanstaande dinsdag.

In de raadsbrief meldt het college dat het pand er nog slechter aan toe is dan gedacht. De gemeente draagt daardoor het pand zelfs niet over aan leegstandbeheerder Adhoc. Door recente lekkages en omdat er aanvullend onderzoek nodig is, is dat niet mogelijk. Eerder stond dit wel op de planning.

Teveel gebreken

66 kunstenaars hoorden vorig jaar dat ze hun atelier aan de Vlampijpstraat 50 moesten verlaten. Het pand moest gerenoveerd worden en afgelopen najaar bleken de gebreken zo groot dat de verzekering eventuele schade niet langer zou vergoeden. Dat was voor DePlaatsmaker reden om in november de huren vervroegd op te zeggen.

Bijna alle kunstenaars hebben inmiddels een andere plek gevonden, maar drie huurders weigerden het pand te verlaten. Daarom spande DePlaatsmaker een kort geding aan. De rechter gaf de kunstenaars vervolgens meer tijd om het pand te verlaten. In de raadsbrief meldt de gemeente dat de drie kunstenaars hun sleutels 1 juli inleverden.

Het college benadrukt dat het “doel blijft om betaalbare werkruimten te maken voor autonome kunstenaars en andere creatieven”. Ze streven ernaar dat het gebouw in 2026 of 2027 weer in gebruik kan worden genomen als “een mooie inspirerende broedplaats”.

Tekst en foto : RTV Utrecht