Nieuws

“Ik ben vergroeid geraakt met de ruimte, het licht, de bomen en de fluitende merels”

“Dit is mijn jubileumjaar, want ik werk nu precies 20 jaar in dit atelier. In eerste instantie wilde ik niet in de Vlampijpateliers huren, omdat ik ook in dit gebouw ben afgestudeerd. Maar toen ik de deur opende, dit raam en het uitzicht zag, was ik verkocht. Het is zo mooi met dit licht en de ramen. 

Ik maak hier abstracte schilderijen, werk op papier en grafiek. In de jaren dat ik hier werk, heb ik mijn eigen handschrift ontwikkeld en ik herken mijzelf nu in mijn werk. Het gaat over kracht en kwetsbaarheid. De natuur is daarin voor mij altijd een bron geweest. Ik vind daar de vormen en taal om mijn werk te maken.

Ik ben opgegroeid met veel kamperen en was altijd buiten aan het sprokkelen, naar de grond aan het kijken en speuren of ik dingetjes kon vinden. Dat doe ik nog steeds. Daarna ga ik het ordenen. Ik verzamel de vormen en structuren die als grafisch element in mijn werk terugkomen.

Dit atelier betekent ontzettend veel voor mij. Ik ben vergroeid geraakt met de ruimte, het licht, de bomen en de fluitende merels. Zelfs met de geluiden van voorbijrijdende auto’s in het Werkspoorgebied. Ook de vloer vind ik moeilijk om achter te laten. De verfspetters op de grond, een palet met mijn verschillende kleurstellingen, kunnen mij enorm inspireren. 

Ik woon nu buiten de stad aan een dijk. Daar ben ik ook een atelier aan het starten. Ik ga daar werk op papier, grafiek en keramiek maken. En lekker buiten in de tuin werken. Op de nieuwe plek in de stad wil ik vooral schilderen.

Ik heb ontzettend veel zin om weer aan het werk te gaan en het speelvlak van kracht en kwetsbaarheid verder uit te werken. Door een hersenbloeding, anderhalf jaar geleden, voel ik mij in tweeën gesplitst. Ik heb nu een sterke ‘normale’ en een aangedane, kwetsbare kant. Maar kwetsbaarheid is ook kracht en andersom. Dat fascineert me.”

—-
DePlaatsmaker heeft het huurcontract van De Vlampijpataliers per 1 december 2023 opgezegd bij Gemeente Utrecht. Dat betekent dat meer dan zeventig kunstenaars het pand voor 1 maart 2024 moeten verlaten. Lou Vos is een van deze huurders.

Tekst en foto : Raymond Dekker