Nieuws

“Deze plek is voor mij een tweede thuis”

“Wanneer ik hier naar binnen ga, voel ik een soort ruimte. Er ligt hier een potentie waar ik iets mee kan. Ik heb dat ook in de handvaardigheidslokalen waar ik les geef. De verfpotten en de schetsen aan de wand geven me energie om iets te maken. Dat had ik al als kind.

Ik zit hier sinds 2007, zestien en een half jaar, het gaat ongelooflijk snel. Daarvoor, tijdens een Open Vlampijpateliers, dacht ik met een zucht: ‘Oh, als ik hier toch terecht zou kunnen komen.’ Een maand na mijn afstuderen aan de HKU kon ik hier daadwerkelijk een ruimte krijgen.

Ik maak hier vooral ruimtelijk werk; beelden, installaties en objecten. Veel gebaseerd op de natuur, maar vooral op processen zoals groei en verval. Bijvoorbeeld de kracht van de natuur en hoe tijdelijk deze kan zijn.

Deze plek is voor mij een tweede thuis, alleen wel voor een ander stuk van mij, voor mijn creativiteit. Ik ga van deze ruimte de grootte, het licht en het open plafond missen. Maar ook de boom voor het raam, waardoor je het seizoen en het weer binnen hebt.

Eerst was ik lamgeslagen door de plotselinge sluiting, maar ik heb mezelf langzaam in de zoekactie gezet naar een nieuw atelier. Ik wil gewoon een andere plek waar ik kan werken.

We hebben sterke mensen, begrip en steun nodig. En natuurlijk nieuwe werkruimtes in Utrecht. Ik hoop dat we allemaal snel een nieuwe plek kunnen vinden, zodat we allemaal weer door kunnen gaan met waar we goed in zijn en energie van krijgen.”

—-
DePlaatsmaker heeft het huurcontract van De Vlampijpataliers per 1 december 2023 opgezegd bij Gemeente Utrecht. Dat betekent dat de zeventig kunstenaars uit het pand per 1 maart 2024 geen atelier meer hebben en hun werk niet meer kunnen doen. Dorothé Arts is een van de gedupeerde huurders.

Tekst en foto : Raymond Dekker