Nieuws

“Hier zijn veel mensen die ik al ken van de kunstwereld”

“Deze ruimte nodigt uit tot experiment. Het is een fijne plek met de hoge plafonds, de ramen en de lichtinval. Dat zie je bijna nergens meer. Het is hier doorleefd en bij nieuwe ateliers is dat niet het geval. Daar voelt de ruimte als een kleine baby die net geboren is en nog moet gaan groeien.

‘O, wat een teringzooi!’, denk ik vaak als ik binnenkom. Er is hier van alles te vinden. Als eerste ga ik op mijn kunstenaarsstoel zitten en naar mijn werk kijken. En vaak twee uur scrollen op mijn telefoon, voordat ik begin met werken. Maar werk komt wel, uiteindelijk.

Ik zit hier al bijna twee jaar en ik had gehoopt op langer. De community ga ik missen, want in het anti-kraakpand waar ik nu naartoe ga, zit nog maar een persoon. Hier zijn veel mensen die ik al ken van de kunstwereld. Wat ik vooral ga missen is even een babbeltje maken, naar elkaars werk kijken en tot nieuwe inzichten komen.

Eerst ben ik via DePlaatsmaker gaan zoeken naar een nieuwe plek, maar het aanbod bleek niet reëel voor het budget van een kunstenaar die niet elke maand minimaal duizend euro binnenhaalt. Daarom ben ik anti-kraak gaan kijken. Ik was daar principieel op tegen, maar eigenlijk is er geen andere oplossing te vinden. Dan maar in de onzekerheid leven dat er elk moment een bericht kan komen dat ik er snel uit moet.

Ik ga daar verder met de grote serie die daar staat, groot werkt heerlijk, echt fantastisch. De schilderijen gaan over mijn familie en de oorlog in voormalig Joegoslavië, met name in Bosnië. Ik ben opgegroeid met de verhalen uit die tijd en twee jaar geleden ben ik naar Bosnië gereisd en heb ik mijn familie geïnterviewd. De opnames ben ik aan het vertalen naar beeld, een bij elkaar geraapt zootje van verhalen.

In mijn nieuwe atelier is een hele grote muur waar ik ze naast elkaar kan stallen. Ik hoop dat ik daar een jaar of twee kan zitten en dan terug kan komen naar de Vlampijpateliers.”

—-
DePlaatsmaker heeft het huurcontract van De Vlampijpataliers per 1 december 2023 opgezegd bij Gemeente Utrecht. Dat betekent dat meer dan zeventig kunstenaars het pand voor 1 maart 2024 moeten verlaten. Elma Čavčić is een van deze huurders.

Tekst en foto : Raymond Dekker