Nieuws

Culturele zondag ‘Go West’ bij de Vlampijpateliers

14 april, van 13.00 tot 17.00 uur

Culturele zondag ‘Go West’ zet op 14 april de geschiedenis van de wijk ‘Utrecht West’ in de schijnwerpers. De Vlampijpateliers sluiten aan met drie activiteiten:

Expositie ← V →

Tien kunstenaars maken in opdracht een werk geïnspireerd op de geschiedenis, het heden of de toekomst van het gebouw van de Vlampijpateliers. Het oude Werkspoorgebouw, waarin sommigen van hen al meer dan tien jaar werken, wordt in 2020 grondig gerenoveerd en verandert daardoor van karakter. De expositie  V  toont schilderijen en tekeningen, foto’s en ruimtelijk werk. De deelnemende kunstenaars zijn:
Melanie Ouwehand, Harold van de Kamp, Sophia Anastasia, Mariaan van der Berg, Marin Hondebrink, Lisette Koren, Jaap Groen, Dorothé Arts en Petra Berghorst.
Doorlopend van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

Historische Rondleiding

Tijdens een rondleiding van een half uur hoort u de ins en outs van het oude Werkspoorpand. Een gebouw dat werd neergezet voor de kantoren en ontwerpafdeling van Werkspoor, later werd gebruikt door studenten van de Kunstacademie en nu onderdak biedt aan ruim 60 kunstenaars van de Vlampijpateliers. Het gebouw wordt in 2020 gerenoveerd waarbij de voor- en achtergevel worden vervangen. Het oorspronkelijke aanzien met de grote ramen en metalen sponningen zal dan veranderen.
De rondleidingen bieden een unieke kans om het gebouw nog in zijn oude hoedanigheid, van binnen en buiten te bekijken. Met hopelijk ook al een blik op de toekomst, aan de hand van de eerste ontwerpen voor de nieuwe gevel.
Tijd: 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Drie maal een rondleiding van een half uur. Toegang gratis.

Presentatie ‘Deep Mapping’ door studenten Kunstacademie

Op 14 april is de Kunstacademie Utrecht voor één middag terug in de Vlampijpateliers. Studenten van de HKU (de Associate Degree ‘Connected Spaces’) presenteren de resultaten van hun project ‘Deep Maps’. Zij hebben het Werkspoorgebied op een beeldende manier vanuit specifieke thema’s en doelgroepen in kaart gebracht. De presentatie bestaat uit spelvormen, animaties en virtual reality.
Doorlopend van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis.

culturele-zondagen-expositie
culturele-zondagen-rondleding
culturele-zondagen-deep-maps

Met dank aan Culturele Zondag en het Initiatievenfonds voor hun bijdragen.